Özbekistan oturum izni, pasaportta yer alan vize süresini aşmayacak şekilde verilmektedir. Özbekistan oturum izni Özbekistan Dışişleri ve Çalışma Bakanlığının yetki alanında bulunulan bölge ile sınırlı olarak verilmektedir.Özbekistan oturum izni çalışma izni ile doğrudan bağlantılıdır. Çalışma izni olmadan ülkede oturum izni başvurusu yapılamamaktadır. Özbekistan'da ofis açmak, şirket kurmak için gelenlerin mutlak süratte ticari vize ile ülkeye giriş yapmaları gerekmektedir. Turistik veya özel ziyaret vizeleri ile ülkeye giriş yapanların firmaları adına ticari faaliyette bulunması yasaktır.
Özbekistan'da şirket açabilmek için Özbekistan Çalışma Bakanlığından Çalışma Ruhsatı alınması zorunludur. Çalışma Ruhsatı 1 yıl süre için verilir ve her sene uzatılabilmektedir. İlk başvurularda çalışma izni 6 ay süre ile verilirken firma için 1 yıl süreli verilir. 6 aylık süreden sonra çalışma izninin süresi uzatılabilir. Çalışma izni başvurusunda bulunan kişi firma sahibi bile olsa ilk başvuruda çalışma oturum izninin süresi 6 aydır. Firma çalışanları için 3 veya 6 ay süreli olarak verilmekte olan Özbekistan çalışma izni sonraki dönemde firma sahibi veya işveren tarafından Çalışma Bakanlığına gerekli başvuruların yapılması ile uzatılabilmektedir.
Özbekistan'da şirket açacak olan kişilerin çalışma Bakanlığından çalışma ruhsatı almaları gerekmektedir. Çalışma ruhsatı 1 yıl süre ile alınabilir ve ticari faaliyette bulunulduğu sürece yani firma aktif olduğu sürece her yıl uzatma işlemi yapılması gerekmektedir. Çalışma ruhsatı başvurusunda bulunan kişilerin ülkeye ticari vize ile giriş yapmış olmaları zorunludur. Ayrıca iş sözleşmesi, geçerli pasaport ve buna bağlı olarak oturum izinlerinin alınmış olması gerekmektedir.
Özbekistan'da Şirket Kurma
Özbekistan'da yabancı sermayeli bir şirket yabancı tüzel kişi ve kurum tarafından kurulabilir. Yabancı sermayeli şirketler % 100 (tam yabancı sermayeli), şube, ortak şirket ve temsilcilik şeklinde kurulabilmektedir. Eğer Özbekistan'daki bir firma ile ortaklı sözkonusu ise yabancı ortağın payı en az % 30 olması şatı aranmaktadır.
Özbekistan'da kurulan şirketler Özbekistan Devleti yasalarına tabidir. Ticari faaliyet alanına göre Özbekistan Bakanlar Kurulundan lisans alınması gerekmektedir. Özbekistan'da kurulan şirketin yabancı yatırım şirketi statüsünde değerlendirilmesi için firmanın yabancı ortaklarından en birinin tüzel kişi olması gerekmektedir. Bunun kadar önemli bir diğer kriter de firma sermayesinin en az 150 bin dolar olması şartı vardır. Şirket sırasıyla Özbekistan Adalet Bakanlığı'na ve Özbekistan Dış Ekonomik İlişkiler, Yatırım ve Ticaret Bakanlığına kayıt ettirilmelidir. Şirket sermayesinin minimum % 30'u kayıttan önce ilgili kurumlara yatırılmış olmalıdır.
Özbekistan'da Şirket Açmak İçin Gerekli Evraklar
Özbekistan'da şirket kurmak veya şube açmak isteyen iş adamları aşağıdaki evrakları hazırlamalıdırlar:
- Adalet Bakanlığına hitaben kayıt talebini içeren dilekçe
- Şirket Tüzüğü
- Tesis toplantı protokolü
- Tesis anlaşması
- Yetki belgesi. Noter taktikli olup Özbekistan Konsolosluğundan alınır.
- Banka referans mektubu (Noter tastikli ve Özbekistan Konsolosluğundan onaylı)
- Arazi kullanım izni veya ofis için kira kontratı (eğer varsa).
- Şirket, devlet Kuruluşları ile ortak olarak kuruluyorsa devlet Mülki Komitesinin müsaade yazısı.
- Kayıt ücreti
- Şirketin adresini tasdikleyen belge
- Şirket tüzüğünde belirtilen faaliyetlere uygun olan şirket ekipmanlarının satın alınması veya kiralanması için kaynakların bulunduğunu tasdikleyen belgeler de ibraz edilmelidir.
Özbekistan'da Yabancı Sermayeli Şirket Kurulumu İçin Gerekli Evraklar
- Tüzük kopyası (Özbekistan Konsolosluğundan onaylı ve notertasdikli)
- Ticari Sicil (Özbekistan Konsolosluğundan onaylı ve notertasdikli)
- Banka referans mektubu (Özbekistan Konsolosluğundan onaylı ve notertasdikli)
- Kayıt ücreti ödendi belgesi
- Ticari ve ticari aracı şirketler yukarıda belirtilen dokümanlar dışında, onların
- Şirket tüzüğünde belirtilen faaliyetlere uygun olan şirket ekipmanlarının satın alınması veya kiralanması için kaynakların bulunduğunu tasdikleyen belgeler de ibraz edilmelidir.
Önemli Not: Burada belirtilen evrakların ayrıca Özbekçe tercümelerinin yapılmış olması da gerekmektedir.